בין אם מדובר ביין, שיכר, ברנדי, וודקה או וויסקי, הבסיס ליצירת האלכוהול נמצא בסוכרים שבפרי או בדגן שמשמש כחומר גלם לייצור המשקה. ככל שרמת הסוכר בפרי או בדגן גדולה יותר, כך גדל גם פוטנציאל האלכוהול שניתן להפיק מהם.
את רמת הסוכר בחומר הגלם מודדים ביחידות שנקראות BRIX. מדד ה-BRIX (בריקס) מציין את אחוזי הסוכר הנמצא בתמיסה. או במילים אחרות, BRIX של 1% (מסומן לעיתים גם כ: 1˚Bx), מציין 1 גרם סוכר לכל 100 גרם תמיסה.
לאחר מדידת רמת הסוכר בפרי או בדגן ניתן להעריך את פוטנציאל האלכוהול שנוכל לקבל לאחר התסיסה, ולדעת האם הוא מתאים לצרכים שלנו. ה-BRIX מצביע על רמת הבשלות של הפרי ומשמש גם כאחד המדדים להחלטה על מועד הבציר או הקטיף.
הסיבה שבגללה מדברים על "פוטנציאל אלכוהול" ולא מספר מוחלט וידוע מראש היא שכמו שיש אנשים ש"לא מנצלים את הפוטנציאל שלהם", גם השמרים לא תמיד מצליחים לנצל את מלא הפוטנציאל של הסוכר העומד לרשותם, ולא מצליחים להפוך את כולו לאלכוהול. יעילות התסיסה תלויה בגורמים רבים המצויים בחומר הגלם, בתהליך התסיסה ובתנאי הסביבה בהם נכין את השיכר, ולכן מדובר בהערכה. אבל, אם עובדים נכון, הערכה מדוייקת למדי.
איך ממירים BRIX לאחוז אלכוהול (%ABV)?
ניתן לומר בקירוב ש:
1% BRIX = 0.55% ABV
כלומר, שאם נכין שיכר מתפוחים עם רמת סוכר של 14% BRIX, פוטנציאל האלכוהול שנוכל לקבל יהיה כ-7.7% אלכוהול בנפח (%ABV).
הטבלה הבאה מציגה את רמת הסוכר האופיינית של פירות ודגנים שונים, וממנה ניתן להעריך את פוטנציאל האלכוהול שלהם.
הרשמו לאחד הקורסים או הסדנאות שלנו, וגם אתם תוכלו להכין ערק, ברנדי וליקרים בעצמכם
לפרטים והרשמה: בקרו בדף הקורסים