סל קניות
שם פריט
כמות
מחיר
054-6364429
ג'ק - יעוץ, הדרכה וציוד לחובבים ומזקקות בוטיק

מידע ומאמרים

»

מקור האניס במשקאות - Licorice Flavor

מקור האניס במשקאות - Licorice Flavor

טעם האניס מאפיין משקאות אלכוהוליים רבים ונפוצים ברחבי העולם. המוכרים ביותר הם כמובן ערק, אוזו, פסטיס, אבסינט וסמבוקה, אבל אניס משמש לתיבול משקאות רבים נוספים, גם אם הוא לא מרכיב הטעם הדומיננטי.
אניס הינו צמח תבלין בעל מגוון שימושים בתחומים שונים. הוא משמש כתבלין במטבחים שונים, כחומר גלם להכנת ממתקים, כמרכיב בתכשירים קוסמטיים וברפואה טבעית, וכמובן – בתעשיית המשקאות האלכוהוליים.
הטעם המוכר לנו כ"אניס" מתקבל מחומר שנקרא אנתול (Anethole) הנמצא במספר צמחים. המבנה הכימי של האנתול הוא H3CO.
אנתול מסיס מאוד באלכוהול אבל לא מסיס במים, ולכן משקאות האניס, כמו ערק ואוזו, נוטים להתחלב כשמוהלים אותם במים.
טעם ה"אניס", כלומר אנתול, קיים בצמחים שונים. למרות שלכולם טעם אופייני שאנחנו מכנים "אניס", טעמם לא זהה והם יתנו תוצאות שונות בהכנת המשקאות. זהו אחד הגורמים להבדל בין הטעם של ערק ואוזו, למשל.
הצמחים הבאים מכילים אנתול ומשמשים כחומרי טעם ביצור משקאות בטעם אניס:

זרעי אניס (יאנסון) - Aniseeds
זרעי האניס משמשים ביצור של משקאות רבים, והבולט שבהם הוא הערק. מקורם של הזרעים בצמח שנקרא כמנון האניס, או בשמו המדעי Pimpinella anisum. הזרעים קטנים ומתאפיינים ב"זנב" (בניגוד לזרעי השומר).
זהו צמח חד שנתי שגדל בר במזרח הים התיכון ובדרום מערב אסיה. בישראל אין גידול חקלאי של הצמח ולכן זרעי האניס שנמכרים בארץ מקורם ביבוא.


זרעי שומר
זרעי השומר (שנקראים זרעים למרות שהם הפירות של הצמח) מעט גדולים יותר מזרעי האניס ונבדלים ממנו בפסים הכהים שיש לאורכם.
הזרעים מגיעים מצמח השומר, או בשמו המדעי Foeniculum vulgare. זהו צמח רב-שנתי הגדל באגן הים התיכון באופן טבעי ליד מקורות מים. חלקי הצמח המתורבת שגדל בגידולים חקלאיים, משמשים במטבחים רבים.
זרעי שומר נפוצים בעיקר ביצור אוזו ומשקאות יווניים מתובלים שונים.

כוכבי אניס – Ba-jiao
כוכבי האניס הם פרי של עץ קטן הנקרא Illicium verum (Ba-jiao בסינית). מקורו של העץ ביפן, בצפון וייטנאם ובחלק הדרומי של סין. הכוכבים הם הפירות של העץ ובתוכם נמצאים הזרעים. 
גם עלי העץ הינם בעלי ארומת אניס.
כוכבי האניס עשירים בשמן אניס המשמש גם בתעשיית הקוסמטיקה, במשחות שיניים, ובסבונים.
בגלל הצורה המיוחדת שלהם, בעולם המשקאות הכוכבים משמשים בעיקר לתיבול קוקטיילים או לקישוט משקאות ופחות נפוצים בתהליך הזיקוק.

שוש קירח (Licorice)
שוש קירח הוא צמח עשבוני רב-שנתי. השם "ליקריץ" מגיע מיוונית (γλυκιά ρίζα), ופירושו שורש מתוק.
הצמח גדל בר במערב אסיה, צפון אפריקה ודרום אירופה.
שורשי הצמח מתוקים ובעלי טעם אניס, ומפיקים מהם את ממתקי האניס המוכרים בשם ליקריץ (או אם אתם ירושלמים – במבליק).
בעולם המשקאות האלכוהוליים, שורשי הצמח משמשים בתעשיית האוזו ומשקאות ביטר.

טרגון (Tarragon) – לענה דרקונית
טרגון, הנקרא לעיתים גם טרחון, הוא עשב רב-שנתי הגדל באופן טבעי בחצי הכדור הצפוני ומשמש כעשב תיבול במטבחים רבים.
החלק המשמש לתיבול הוא עלי הצמח אשר מכילים חומר בשם אסטרגול (Estragole) המעניק להם את הטעם האניסי. המבנה הכימי של האסטרגול דומה למבנה של האנתול שנמצא בצמחי האניס האחרים, ולכן גם לו יש טעם אניסי. המבנה הכימי של האסטרגול הוא CH3O, ושל האנתול הוא H3CO.
אסטרגול קיים גם בבזיליקום, אבל כטעם משני.

 

רוצים ללמוד לייצר ערק, אוזו ועוד משקאות רבים אחרים?

מוזמנים להצטרף לאחת הסדנאות או הקורסים. פרטים בקישור

 
AlcoJack אלכוג'ק - יעוץ, הדרכה וציוד לחובבים ומזקקות בוטיק
טלפון: 054-6364429
כתובת: כפר תבור
 
הפעולה בביצוע ...