בחלק מהמזקקות הביתיות (במיוחד בארה"ב) ניתן לראות מיכלים או צנצנות המחוברים בטור לצינור שבין דוד המזקקה למעבה. התקנים אלה נקראים Thumper ו-Slobber, והם התפתחו בתקופת ה"יובש" בארה"ב בה חל איסור על ייצור וצריכת אלכוהול, אך קמו אלפי מזקקות בלתי חוקיות. המזקקים, שהיו בבריחה מתמדת מרשויות החוק, נאלצו להשתמש במזקקות פשוטות וזולות, אך חיפשו דרכים לשיפור תהליך היצור. אחת השיטות בה השתמשו לשיפור תהליך הזיקוק והעלאת תפוקת האלכוהול, היתה שימוש ב- Thumper ו-Slobber.
התקנים אלה נמצאים בשימוש עד היום, בעיקר בקרב מזקקים ביתיים.
מערכת הכוללת דוד זיקוק, מיכל Slobber, מיכל Thumper ומיכל עיבוי
מה זה Slobber?
פירוש המילה Slobber הוא לפלוט או להזיל רוק. ואכן, התפקיד של מיכל ה-Slober הוא לקלוט "הקאה" של המזקקה. כשהמזקקה מלאה מדי, או כשמזקקים על מקור חום גבוה מדי, במיוחד חומרי גלם שנוטים להקציף, חומר הגלם עלול לגלוש מתוך דוד המזקקה לתוך הצינור אליו אמורים להגיע רק אדי האלכוהול. התוצאה היא שבמקום שיצא נוזל שקוף וצלול מהמזקקה, יוצא נוזל עכור בצבע חומר הגלם. התופעה הזו נקראת "הקאה" של המזקקה והיא כמובן לא רצויה.
מאחר ורוב מזקקי ה-Moonshine השתמשו במדורות כמקור חום למזקקה, כמעט ולא היתה להם שליטה על עוצמת החום ולכן תופעת ההקאה של המזקקה היתה מאוד נפוצה. כפיתרון המציאו את מיכל ה-Slobber.
ה-Slober הוא מיכל ביניים שמתחבר ליציאת הדוד של המזקקה ומבטיח שבמקרה של "הקאה", הנוזלים שנפלטו יפלו לתוך המיכל ורק האדים ימשיכו הלאה לכיוון המעבה. בדרך זו, גם אם המזקקה הקיאה, אפשר להמשיך בתהליך הזיקוק ללא הפרעה.
עיקרון פעולת מיכל Slobber
מה זה Thumper?
טאמפר (Thumper או Doubler באנגלית) הוא מיכל עיבוי שמותקן על קו יציאת האדים של המזקקה ומשמש כשלב זיקוק נוסף לשיפור איכות התזקיק. מעיין תחליף זול ופשוט למזקקת עמוד צלחות.
אדי האלכוהול נכנסים למיכל דרך צינור שמגיע כמעט עד לתחתית וטבול בתוך נוזל האדים שהתעבו. כדי להמשיך לכיוון המעבה, האדים צריכים לעבור דרך הנוזל, לעלות לחלק העליון של המיכל ולצאת מהצינור השני. במהלך הדרך הזו במעלה המיכל, תרכובות אדי אלכוהול "נקיות" מצליחות להגיע לחלק העליון ולהמשיך בדרכן, ואילו אדים פחות טהורים מתעבים בדרך, צוללים מטה ומתווספים לשלולית הנוזל שבתחתית המיכל. האדים שממשיכים להיכנס לתוך המיכל מחממים את הנוזל ומאדים שוב את אדי האלכוהול הנקי. התהליך הזה נמשך לאורך כל הזיקוק, מנקה את התזקיק מחלק מהמים והחומרים המזהמים ומעלה את ריכוז האלכוהול שמתקבל ביציאה מהמזקקה. מזקקים רבים נוהגים למלא לפני הזיקוק מעט מים או אלכוהול מדולל במיכל (בד"כ נהוג להשתמש בזנבות), כדי שכבר בתחילת הזיקוק האדים יצטרכו לעבור דרך נוזל, וה-Thumper יבצע את פעולתו ביעילות המירבית. אחרים משאירים את המיכל ריק ומסתמכים על הנוזל שמצטבר כתוצאה מהעיבוי בלבד בזמן הזיקוק.
עיקרון פעולת מיכל Thumper
ניתן לחבר מספר מיכלי Thumper בטור ולקבל תוצאה טובה יותר (אלכוהול בריכוז גבוה יותר ונקי יותר).
את מיכלי ה-Thumper רצוי לייצר מנחושת או נירוסטה עם ברז ניקוז בתחתית, אבל ניתן לראות מזקקים רבים שהופכים צנצנות זכוכית למיכלי Thumper. שימוש בצנצנות פחות מומלץ, משום שלא כולן מיועדות לעמוד בטמפרטורות הגבוהות של האדים ועלולות להתפוצץ.
שלישיית מיכלי Thumper עשויים מצנצנות
רוצים לדעת עוד על זיקוק והכנת משקאות?
הרשמו לאחד הקורסים שלי: פרטים בקישור