מחברים סניטריים, או מחברי Tri-Clamp, נמצאים בשימוש נרחב בציוד זיקוק, ובמיוחד במזקקות עמוד.
שיטת החיבור הזו, המשמשת בתעשיית המזון, מאוד נוחה ומאפשרת פירוק והרכבה מהירים של הצנרת הקשיחה במזקקה, תוך שמירה על אטימות בטמפרטורות גבוהות, ללא חשש להיתפסות החיבורים וניקוי נוח.
קיימים אינסוף אביזרים למזקקות בעלי חיבור Tri-Clamp שניתן באמצעותם להתאים את המזקקה לצרכים וההעדפות האישיות: עמודי צלחות, צינורות בצורות שונות, מפצלים, סלי תבלינים (Aroma Basket או Gin Basket), מיני מקררים, מעבים (Condenser), ועוד.
מחבר סניטרי מורכב משני משטחי חיבור ("פלאנג'ים" Flange) מחורצים שבינהם יש אטם, והם מהודקים אחד לשני באמצעות חבק Tri-Clamp.
קיימים 3 סוגי חבקים:
חבק Tri-Clamp פשוט המורכב מ-2 חצאי טבעות המחוברות אחת לשניה בצד אחד באמצעות ציר, ובצד השני באמצעות בורג הידוק. זהו הסוג הנפוץ אותו נפגוש ברוב המזקקות.
3-Segmant Tri-Clamp, בו יש 3 חלקי טבעות, 2 צירים ובורג הידוק. היתרון של הסוג הזה הוא בהפעלת כח יותר אחיד על היקף הפלנג'.
חבק לחץ גבוה, High-Pressure Tri-Clamp, מיועד לצנרת לחץ גבוה ומורכב משני חצאי טבעות המחוברות באמצעות 2 ברגים ואומים לצורך הידוק בכח רב. סוג זה פחות נוח לשימוש בגלל הפתיחה והסגירה המסורבלים, ולא נמצא בשימוש בדרך כלל במזקקות.
כדי לבחור את את קוטר האביזר או החבק המתאים למזקקה, חשוב להבין את השיטה בה נהוג לציין את מידות המחברים והחבקים הסניטריים.
המידות של חבקי Tri-Clamp והאטמים קצת מבלבלות. הן מצויינת בדרך כלל על-פי הקוטר החיצוני של הצינור, ולא על-פי קוטר הפלאנג'. כלומר, אם יש לנו, לדוגמה, עמוד זיקוק בקוטר "2 (2 צול), נצטרך מחברי Tri-Clamp שנקראים מחברי "2, למרות שהקוטר האמיתי שלהם כ-"2.5 כדי שיתאימו לפלאנג'. בקטרים הקטנים יותר העניין יותר מורכב, ומידות החבק לא זהות לקוטר הצינור כי יש צינורות בקוטר שונה עם פלאנג' זהה. לדוגמה, חבק "1.5 מתאים גם לצינור "1 וגם לצינור "1.5.
כדי לבחור את האביזרים והחבקים המתאימים, תוכלו להיעזר בתמונה והטבלה הבאים, אבל חשוב בכל מקרה לבדוק באתר הספק ממנו אתם קונים שקוטר הפלאנג' (Ferrule) אכן מתאים למה שאתם צריכים:
רוצים לדעת עוד על זיקוק והכנת משקאות?
הרשמו לאחד הקורסים שלי: פרטים בקישור