כשזה נוגע לאלכוהול, יש בילבול גדול במושגים (אפילו לפני שמשתכרים...). אז בואו נעשה קצת סדר במשקאות העיקריים. אבל לפני שאתחיל, הערת אזהרה לכל הדקדקנים: כוונתי לתת הסבר קצר וכללי מבלי להיכנס לדקויות של ההגדרות הרשמיות של איגוד יצרני היין הצרפתי, או מכון תקנים כזה או אחר.
אז יאללה, לעבודה:
יין (Wine באנגלית) הוא משקה אלכוהולי שמיוצר על ידי התססה של ענבים (וענבים בלבד!). לקבוצה הזו שייכים היינות היבשים, היינות החצי יבשים ויינות הקינוח המתוקים. רמת האלכוהול של יין יכולה לנוע בין 9% ל-16% בנפח.
שיכר (Fruit Wine) הוא שם כולל למשקאות אלכוהוליים שמיוצרים על-ידי התססת פירות, דגנים או סוכרים שונים, בתהליך דומה לייצור יין, אבל אינם עשויים מענבים.
רמת האלכוהול של שיכר יכולה לנוע בין 5% ל-16% בנפח. "יין רימונים", או "יין דובדבנים" אינם נחשבים יין, ויש לקרוא להם שיכר רימונים ושיכר דובדבנים. מאחר וניתן לייצר שיכר מחומרי גלם מגוונים, נמצא בקבוצה הזו גם שיכר דבש (תמד, Mead), שיכר ג'ינג'ר, ועוד.
ליקר (liqueur) הוא משקה אלכוהולי מתוק ומתובל בטעמי פירות, שוקולד, אגוזים, וטעמים נוספים. תהליך ההכנה של ליקר כולל בדרך כלל התססה של הפרי, תוספת של ממתיק, וחיזוק המשקה באמצעות אלכוהול (תזקיק). בארה"ב וקנדה משתמשים לעיתים במילה "ליקר" (Liquor) כשם כולל למשקאות אלכוהוליים. רמת האלכוהול של ליקר נעה בדרך כלל בין 15% ל-30% בנפח, אבל יכולה להגיע לעיתים עד ל-55%. כמה דוגמאות של ליקרים ידועים: אייריש קרים (על בסיס שמנת), פידג'לינג (ליקר תאנים), אמרולה Amarula (פרי מרולה ושמנת), וישניאק (ליקר דובדבנים), באד אפל Bad Apfel (ליקר תפוחים), דרמבוי DRAMBUIE (ליקר דבש ועשבי תיבול), קלואה Kahlua (ליקר קפה), ועוד רבים וטובים.
תזקיק (Distillate, Spirit) הוא שם כולל לכל המשקאות המופקים על-ידי זיקוק ואינם ממותקים. תהליך הייצור כולל הכנה של יין או שיכר ברמת אלכוהול נמוכה וזיקוקו לקבלת משקה ברמת אלכוהול גבוהה. מה שמתקבל מהמזקקה הוא משקה שקוף וצלול בריכוז אלכוהול גבוה המכיל ארומות של השיכר ממנו יוצר ומתוספות צמחי תבלין שהוכנסו למזקקה בתהליך הזיקוק (הצבע הזהוב של חלק מהמשקאות מתקבל מהיישון בחבית). רמת האלכוהול של משקאות מסוג תזקיקים נעה בדרך כלל בין 40% ל-55% בנפח. למשפחה זו שייכים משקאות כמו וודקה, ג'ין, וויסקי, טקילה, רום וערק.
למשפחת התזקיקים יש כמה קבוצות משנה, והם:
ברנדי (Brandy או Schnapps) שייך למשפחת התזקיקים, אבל נקרא כך רק אם יוצר מתזקיק של שיכר פירות. רמת האלכוהול של ברנדי נעה בדרך כלל בין 38% ל-45% בנפח. דוגמאות מוכרות הם קוניאק (ברנדי ענבים מיושן מאיזור מוגדר) ברנדי שזיפים (שליבוביץ), ברנדי אפרסקים, קלבדוס (ברנדי תפוחים) וגראפה (ברנדי ענבים).
וויסקי (Whiskey) גם הוא סוג של תזקיק, אבל בניגוד לברנדי שעשוי מתזקיק פירות, הוויסקי הוא תזקיק דגנים. תהליך הייצור שלו כולל הכנת שיכר דגנים, זיקוק ויישון. הוויסקי הסקוטי מיוצר מדגנים כמו שעורה, חיטה ושיפון. הוויסקי האמריקאי מיוצר מתירס (שגם הוא דגן).
מעניין? רוצים ללמוד להכין משקאות בעצמכם?
הרשמו לאחד הקורסים או הסדנאות שלי. פרטים בדף הקורסים