למה ערק מתחלב?
כל אוהבי הערק, האוזו ומשקאות אניס אחרים, מכירים את התופעה שכאשר מוסיפים מים או קרח למשקה הוא הופך לבן (מתחלב).
אנסה להסביר בקצרה את התופעה וגם לתת טיפ קטן שיעזור למזקקים שהמשקה התחלב להם בטעות בזמן הדילול.
ערק, אוזו, פסטיס, אבסינט ומשקאות נוספים בטעם אניס, מיוצרים בתהליך של זיקוק אלכוהול עם זרעי אניס (יאנסון) או תיבול "אניסי" אחר שנותן למשקה את הטעם האופייני שלו.
במהלך הזיקוק, השמן האתרי הנמצא בזרעי האניס, מתנדף יחד עם אדי האלכוהול ומתערב עם התזקיק.
שמן האניס לא נמס במים (חומר הידרופובי) אבל נמס באלכוהול. לכן, כל עוד ריכוז האלכוהול גבוה מספיק - שמן האניס נמס והמשקה נשאר שקוף.
כשמוסיפים מים או קרח לערק, ריכוז האלכוהול יורד עד לנקודה בה שמן זרעי האניס נפרד מתוך התערובת ויוצר טיפות שמן זעירות בתוך המשקה. טיפות השמן האלה שוברות את קרני האור שפוגעות בהן לכיוונים שונים ולכן המשקה נראה לבן.
ככל שבהכנת המשקה נעשה שימוש בכמות גדולה יותר של זרעי אניס, כמות השמן האתרי (שמן האניס) תהיה גדולה יותר, והמשקה יתחיל להתחלב באחוז אלכוהול גבוה יותר. ערק שמיוצר בשיטות המסורתיות עם זרעי אניס טבעיים, יתחיל להתחלב בדרך כלל סביב 45% אלכוהול. לכן, ריכוז האלכוהול בבקבוקי הערק האיכותיים הוא בדרך כלל 50% לפחות.
ועכשיו, הטיפ שהבטחתי למזקקים - כפי שהמשקה מתחלב כשריכוז האלכוהול יורד מתחת לרמה מסויימת, כך הוא יחזור להיות שקוף אם נעלה את ריכוז האלכוהול מעל לנקודה בה השמן האתרי יכול להתמוסס בנוזל.
לכן, בשלב דילול המשקה לאחר הזיקוק, מומלץ לא לדלל את כל הכמות יחד, אלא לשמור בצד חלק מהערק הלא מדולל. בשיטה הזו, במקרה של תקלה בה דיללתם יותר מדי והמשקה התחלב, תוכלו להעלות את אחוז האלכוהול מחדש באמצעות התזקיק שלא דולל ולהחזיר את המשקה להיות שקוף.
מוזמנים לצפות בסרטון שמדגים את התופעה.
רוצים ללמוד לייצר ערק ועוד משקאות רבים אחרים?
מוזמנים להרשם לאחת הסדנאות או הקורסים שלי. אתם יכולים ללמוד אצלי במזקקה הלימודית או בקורסים אונליין מהבית. כל הפרטים בקישור