כל תהליך ייצור של יין, שיכר, ליקר או ברנדי פירות, מתחיל עם ריסוק של הפרי. פעולת הריסוק מאפשרת לשמרים להגיע לסוכרים שבתוך הפרי וליצור תסיסה שהופכת את הסוכרים לאלכוהול.
יצרני יין ביתיים מבצעים את הפעולה הזו ידנית, או משתמשים ב"קראשר" ביתי קטן שמפריד את הענבים מהשזרות ומרסק אותם מעט. בנוסף, ישנם לא מעט כורמים שמספקים שירותי ריסוק בקניית הענבים.
כשמדובר בפירות אחרים כמו שזיפים, אפרסקים, תפוחים או משמש, הריסוק נהיה יותר מסובך מכמה סיבות:
מכונת הריסוק שאתאר כאן, מתאימה לריסוק של כל סוגי הפירות וניתן לייצר אותה עם מעט חוש טכני וכמה עשרות שקלים. בניתי אותה לפני כמה שנים והיא משרתת אותי נאמנה והספיקה לרסק יותר מטון של תפוחים ושזיפים. היא לא יפה, אבל עושה את העבודה.
לב המכונה הוא תוף המסתובב בתוך מסגרת עץ. סביב התוף מוברגים שורות של ברגי נירוסטה עם ראש קוני שבולטים ממנו ומשמשים כסכינים לריסוק עדין של הפרי. על-ידי שינוי המרווח שבין התוף לדופן ניתן להתאים אותו לגודל הגלעין של הפרי ולמנוע ריסוק של הגלעין. המכונה מופעלת על-ידי מקדחה/מברגה שמחוברת לציר התוף.
חשוב לציין שהחומרים בהם השתמשתי ושיטת הבניה אינם הפיתרון המושלם, אבל זהו הפיתרון הזמין, המהיר והזול ביותר שעמד לרשותי.
רעיונות לשיפור למי שרוצה ויכול:
החומרים בהם השתמשתי:
שלבי הבניה:
1. בניית תוף הריסוק
תוף הריסוק בנוי מצינור PVC סטנדרטי ו-2 מכסים בקוטר 110 מ"מ שאפשר לקנות בכל טמבוריה.
במרכז המכסים יש לקדוח קדח בקוטר מתאים, ולהעביר דרכם את מוט ההברגה שישמש כציר. לאחר מיקום המוט יש לקבע אותו למקומו באמצעות האומים כפי שמתואר בציור הבא:
כדי להבטיח שהתוף ישאר מקובע למכסים בזמן הריסוק, הדבקתי אותם באמצעות דבק סיליקון והכנסתי בורג אבטחה.
לסיום, יש להבריג מסביב לתוף שורות שורות של ברגי נירוסטה שישמשו כסכינים. חשוב שהברגים יהיו עם ראש קוני אחרת הם לא יעשו את העבודה. יש להבריג את הברגים לתוך דופן הצינור ולהשאיר את הראש בולט כ-4 מ"מ.
2. בניית המסגרת
המסגרת בנויה מלוחות עץ אורן בעובי של כ- 3X14 ס"מ. 3 דפנות של המסגרת קבועות ואחת משתנה כדי להתאים את המרווח בינה לבין התוף לגודל הגלעין של הפרי.
בשתי הדפנות הקצרות יש לעשות שקע מתאים והתקין מסבים שלתוכם יוכנס הציר (מוט ההברגה), ו-2 חריצים או מספר קדחים שישמשו לכיוונון עובי הריסוק.
הלוחות מחוברים באמצעות ברגי עץ ודבק נגרים.
סדר ההרכבה המומלץ:
1) חיבור הדופן הארוכה הקבועה לאחת מדפנות הצד
2) הכנסת התוף למקום
3) חיבור הדופן השניה
4) הידוק מוט ההברגה למסבים שעל הדפנות באצעות אומים
5) חיבור הדופן המתכווננת במרחק הרצוי מברגי התוף.
3. בנית תיבת ההזנה:
תיבת ההזנה הכרחית כדי למנוע מהפירות לקפץ החוצה מהמכונה בזמן הריסוק. התיבה שבניתי ישרה ואינה אידאלית. לאחר שצברתי נסיון הייתי ממליץ ליצור אותה בצורת משפך עם מגש שיפועי המותקן בפתח המשפך כדי לשפוך את הפרי בקלות ישירות מהארגזים לתוך המכונה בקצב איטי שלא "יחנוק" אותה.
גובה תיבת ההזנה צריך להיות לפחות 40 ס"מ כדי למנוע מהפירות לקפוץ החוצה.
מידות האורך והרוחב צריכות להיות תואמות למידות הפנימיות של המסגרת התחתונה.
כדי למנוע מפירות להיכנס לאיזור המכסים והמסבים שבצידי התוף, התקנתי 2 מחיצות פנימיות כפי שניתן לראות בתמונה.
רוצים ללמוד לייצר משקאות אלכוהוליים? פרטים בדף הקורסים
או בטלפון - ג'ק 054-6364429